Lezing over Rhijnvis Feith

Lezing over Rhijnvis Feith

8 april 2017 14.00 – 15.30 uur. Over de mens achter de schrijver, dichter en patriot

Rhijnvis FeithBernadet van der Veen – eigenaresse van ErUit – en ik hebben een lezing over Rhijnvis Feith (1753-1824). De mens, medeburger en landgenoot Feith staat in deze lezing centraal. We gaan in op vragen als: Wie was hij? Wat dreef hem? Welke periodes in zijn leven waren cruciaal?

Bernadet en ik hebben allebei een eigen visie op Rhijnvis Feith. Daardoor biedt onze lezing een genuanceerde kijk op het leven en het werk van Nederlands meest populaire schrijver en dichter in de 18e eeuw. Samen geven we een tweezijdig, maar samenhangend beeld van de Zwolse dichter. Het wijkt soms sterk af van wat de meeste geschiedenis- en literatuurgeschiedenisboeken aandragen.

Zilveren Eeuw EnsembleOnze lezing was een van de activiteiten die Stedelijk Museum Zwolle organiseerde in het kader van de landelijke Museumweek en werd geïllustreerd met afbeeldingen van collectiestukken van het museum. Er was een expositie van boeken en prenten uit mijn voorraad. Gedichten van Feith werden voorgedragen en gezongen door leden van het Zilveren Eeuw Ensemble.

Onze originele Rhijnvis-Feithlezing sloot aan bij een van de depotvondsten in de tentoonstelling Keuzes, verhalen bij museumschatten. Ik bedoel het enige bekende exemplaar van het allereerste gedrukte gedicht van Rhijnvis Feith uit 1774.  Ik ben dit gedicht ooit tegengekomen in het depot van het Stedelijk Museum Zwolle. Toen het museum mij vroeg iets te kiezen uit dat depot hoefde ik niet lang na te denken over mijn keus.

Bernadet en ik werken door aan de verbetering van onze lezing. We zouden het fijn vinden deze nog eens in een gepaste omgeving ten gehore te brengen.